Labels

Monday, December 19, 2022

Lazarev kanjon 🏞️


 Kanjon Lazareve reke ili Lazarev kanjon nalazi se u selu Zlot, na nekih desetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije u potpunosti ispitan. Kanjon je poznat po mnogobrojnim pećinama i jamama.

Dužine je do 9 kilometara i visine između 300 i 500 metara. Usečen je u krečnjački masiv planine Južni Kučaj, i kroz njega protiče istoimena reka. Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima: sa juga i jugoistoka uzdiže se Malinik (1.087 m), sa severa Strnjak (720 m) i Kornjet (696 m), a sa zapada Pogara (883 m) i Mikulja (1.022 m). Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara. Sadrži preko 70 pećina. Samo neke od njih su otkrivene i dostupne, poznate pod nazivom Zlotske pećine (Lazareva pećinaVernjikica, Hajdučica, Mandina pećina, Dubašnička jama i dr.).

No comments:

Post a Comment

Kanjon Rače🏞️

  Kanjon Rače  je usečen u središnjem toku  reke Rače , koja izvire na prostoru  Kaluđerskih Bara , u severnom delu  planine Tare , u okviru...